Synstest og briller til barn

Se timebestillingskjema i bunnen av siden.

Trenger barnet ditt briller?

Barn som ikke ser godt, er ofte ikke klar over at de burde se bedre. Derfor bør du være oppmerksom på et mulig synsproblem hos dine barn, aller helst så tidlig som mulig.

Ti tegn som tyder på at barnet ditt ser dårlig

Fast lavpris på briller til barn

Ifocus Optikk har et bredt utvalg av barnebriller fra kjente merkevarerer. Hos oss får du komplett brille inkludert standard glass til 1.200 kr.

Volum = Billigere briller til deg, i din egen styrke

Våre lavpris-briller Volum har også briller til barn i mange forskjellige innfatninger. Her får du enstyrkebriller med ubehandlet glass fra 695,- og felles for alle modellene er at du får god kvalitet til en rimelig pris.

Synsfeil hos norske barn

Ifølge forskning gjort ved Universitetet i Sørøst-Norge har så mange som 70.000 barn i Norge en uoppdaget synsfeil som burde vært korrigert med briller eller linser. Det er ikke vanskelig å skjønne at et barn med synsfeil vil ha mange unødvendige utfordringer både på skolen og i fritiden.

I Norge er langsynthet den mest utbredte synsfeilen. På dette området kan Norge kalles «annerledeslandet». Ellers i verden, og særlig i Øst-Asia, har vi sett en eksplosiv økning av antall nærsynte barn. Man antar at både arv og miljø påvirker barns syn. Antall timer utendørs er en av faktorene man har funnet som kan påvirke barnets synsutvikling. For få timer utendørs kan rett og slett være en risikofaktor for å bli nærsynt!

Når bør du ta barnet ditt til synsundersøkelse?

4 år – 1. klasse – 4. klasse – 8. klasse – 1. videregående

I Norge tilbys faktisk ingen offentlig undersøkelse av synet etter at 4-års undersøkelsen ved helsestasjonen er utført. Etter dette er det foreldrene sitt ansvar å følge opp barnet sitt syn. Vi anbefaler derfor å ta barnet med til synstest dersom du har mistanke om at det ser dårlig. Prøv å legge merke til om barnet har noen av symptomene over.

Siden synsfeil hos barn er vanskelig å oppdage, anbefaler vi synsundersøkelse ved skolestart (6år). Dette gjelder alle barn. Deretter vil optikeren anbefale videre oppfølging, og du får tilbud om å følge hans innkallingsrutiner.

Råd til foreldre

Observer barnet ditt i lek og følg med når barnet ditt gjør lekser Sjekk om barnet ditt kan skille ulike former for farger fra hverandre Spør barnet om det ser godt, og test om det ser like bra på begge øyne Hadde du selv behov for briller i ung alder må du følge ekstra nøye med Ta med barnet til synsundersøkelse/synstest hos optiker dersom du er usikker eller dersom du mistenker at barnet ditt ser dårlig.

Synstester er viktige for å fastslå om barnet har behov for hjelpemidler for å se best mulig, og i så fall hvilke hjelpemidler (for eksempel briller eller kontaktlinser) som vil fungere best.

Foreldre blir lei seg, barna blir fornøyde

Vi opplever ofte at foreldre blir lei seg når de får vite at barnet har en synsfeil og trenger briller eller linser. Mange foreldre får dårlig samvittighet for at de ikke har oppdaget synsfeilen før. Det skal du ikke ha! Vær heller glad for at synsfeilen nå er oppdaget og at barnet ditt kan få en bedre hverdag.

Noen blir også lei seg for at barnet skal begynne med briller. Kanskje blir du redd for mobbing og stigmatisering. Vi opplever at dette sjelden er et problem. Briller er blitt kult! For noen tiår siden var utvalget av barnebriller lite, og brilleglassene tykke. Da var denne problemstillingen mer aktuell. Nå opplever vi som oftest at barna blir veldig glade i brillene sine. De har det bedre med brillene på enn når de er av!

Synstester på barn

Undersøkelser på barn gjøres som på voksne, men testene og metodene tilpasses barnets alder. Ved hjelp av forskjellige apparater og tester undersøker optikeren blant annet hvor godt barnet ditt ser med høyre og venstre øye hver for seg, og hvor godt det ser med dem sammen.

En synsprøve tar vanligvis fra 30 minutter til 1 time.

I hvilke avdeling ønsker du time?*
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Send oss en forespørsel så svarer vi på dine spørsmål så snart som mulig.

Hvilken avdeling gjelder henvendelsen?*
Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.